胡曾終有答案,不應 DQ 議員

22/3 港大 法律界特首候選人論壇

胡曾終有答案,不應 DQ 議員

「冇做嘢,高民望」?曾俊華:係我咩?

胡官特向殉職消防員政哀

***

法律界選委於港大舉行特首候選人論壇,唯獨林鄭缺席。現場僅有她的名牌和空櫈。

有法律界人士追問,如當選特首,會否繼續 DQ 議員。胡官明確地答 DQ 沒有理據,不會這樣做;曾俊華則說,過去政府從不曾有此舉,自己會依循慣例。提問者滿意兩人終有明確答覆。

3

會後記者都追問曾俊華,李嘉誠之言會否不利選情,曾保證自己與中央互相信任。「香港係奇蹟發生嘅地方,呢啲奇蹟咁多年嚟好多時都係香港發生,我一啲都唔奇怪。」

NOW 政情披露,林鄭譏諷有人「冇做嘢,高民望」,筆者詢問曾俊華願否「對號入座」回應對方。曾即反問大家,「係唔係我?」

「我唔知道依個傳聞係咪真嘅,我都會覺得奇怪有人咁樣講。」

2

胡官則面對大量提名票過檔,他強調不會棄選,會堅持到底,但尊重選委決定。最後他主動向殉職消防員致敬,向其家人致哀。