香港從來都冇民主精神,何來民主制度?

曾俊華 FB 圖

 

好多反建制嘅人,面對一班忽然暴現嘅盲目薯粉,唔知如何應對。

我講過好多次,一般市民大眾,係唔需要「覺醒」嘅。你以為佢關心特首選舉,就能夠實踐你啲政治論述?咪傻啦。

想改善香港嘅政治環境,政治論述要從根本開始,要在地,要入屋、要創新。最緊要仍然係創新。雖然西方政治論述都係嗰幾套,但每個國家都有佢自己嘅版本,從來唔會將其他國家嘅述論搬字過紙。

但係,現時香港大部份政治評述員嘅能耐,只停留在「人云亦云」嘅地步,盲目將歐美民主思想照搬嚟香港,以為咁就一定啱;但文字係死嘅,如果要群眾唔明白字裡行間嘅精神所在,實踐起嚟就只會變質。所以好多「民主」派嘅人,只停留在「口述」嘅民主,行為卻係貫徹嘅「中國」人:人治、死要面、服從權威。

好多人唔肯面對嘅問題,係「民主精神」從來都未植根香港本土文化。當一個社會文化,係服從權威,事事擦鞋,喺利益面前毫無原則,而在上位者又普遍剛愎自用,你又如何希望參與政治嘅香港人,可以改變呢啲「陋習」? 大家喺家庭、公司、社群之中見到啲乜,放到政府層面,放到國家層面,都唔會有任何分別。

多年以嚟反建制嘅輿論,只係廉價地假設香港人只係「未覺醒」,廉價地假設只要香港人肯留意政治時事,就會自動認識國家大事,自動培育出政治理想,自動認同民主精神,然後香港就會變得美好。

但事實係點呢? 當你成功喚醒一班「中國人」,你就只會得到一班熱衷政治嘅「中國人」,唔會有一班能夠實踐西方民主精神嘅群眾。改變社會從來冇咁容易,點會係喺金鐘開幾個月嘉年華就可以做到?改變「制度」尚且容易,改變人心難比登天。或者某日普選來了,香港人仍然係服從權威,愚孝死忠,作個狀扭下屎忽,以為爭取換個開明君主,就當咗自己係民主鬥士。香港嘅民主鬥士,只會撕破臉孔去批鬥小眾嘅聲音。鬥鬥鬥,所有中國人,都有搞文革嘅基因。

歸根究底,始終政治文化,同社會大眾文化,係息息相關。外國人可以成功實踐嘅制度,喺「中國人」社會卻只會扭曲變形。中國文化源遠流長,博大精深,我哋固然唔想全部放棄。但邊啲部份符合「民主精神」,邊啲與之相悖,香港人(包括我)卻係一無所知。中國人講「孝」,會否變成盲目服從權威? 孔子教人「父為子隱」係咪私相授受嘅前奏?「子為父隱」係咪會違反法治精神?中國人講「仁義禮智」,係咪只係「和諧」嘅代名詞?中國人講「齊家治國平天下」,其實係咪鼓勵帝國主義殖民? 我亂咁噏架咋,我真係唔知。

如果大家有志於搞政治論述,睇書真係唔夠嘅。搬字過紙話咁易,但實踐起嚟就只得其形,不得其神粹。今日嘅「薯粉現像」只不過係赤裸裸將問題呈現出嚟而已。

當然,大家可以當係冇問題。事實上,中華帝國前前後後斷斷續續歷時二千年,從來都冇人覺得有問題。只不過,如果大家想香港嘅民眾「覺醒」,想要喺香港實踐比較符合西方民主精神嘅制度,呵呵,你哋要加油做更多創新嘅本土論述嘞。

(我自己就係純粹吹下水架唧。我愛國愛黨,我先唔會反對中國特色嘅社會主義呀~)