在港法蘭西人倍增,成法國選舉海外重要戰區之一

 

專訪前進運動香港分部(二)

上回提到,香港嘅前進運動,在法國本部成立嘅翌日就有委員會成立。磚訪組發現情況十分有趣,因為需求是雙向,香港未必算做傳統意義上嘅票倉,但旅居香港嘅法國人可以話係高密度。而另一方面,特別係隨著旅港法人並非再個個大富大貴,佢地願意參與政治進程嘅決心,比過往為高。

 

香港其實算係汪洋大海嘅海外選區一個 Easy-get 票倉

磚訪組很早就開始接觸前進運動,佢地香港委員會成立以後,已經組織多次聚會,討論各項政策。而佢地係香港主要對手,共和黨嘅菲永陣營,都有少量活動。然而更離奇嘅係兩個陣營,將會係4月6號,係浸會大學舉行一場辯論,甚至係用英文進行,由共和黨係香港負責人 Antoine Freches,大戰前進運動嘅香港負責人 Sandrine Virginie Hilaire。

但係點解會係香港咁高調搞活動?Sadrine 表示,咁係因為香港近年嘅法國人越黎越多。法國駐港領事館回應龜雲膠磚訪嘅查詢時表示,佢地正整理最新的資料,但據佢地紀錄2012年的時候,就已經有超過一萬個法國人登記在港居住,佢地估計宜家香港嘅數字約莫二萬五千個法國人。Helene 嘅估計就更加緊要,佢地估計高達五萬個法國人係香港居住。呢個人口數字,係法國超過四萬個社區(commune)而言,排130(當中有40個位於小法國道île de France入面)。

如是者,雖然經驗上海外法國人投票率較低,但以今次法國大選首輪有五個主要候選人嘅情況睇黎,一兩萬票係有機會影響首輪投票嘅名次。本來法國嘅兩輪投票制就相當不利左右兩翼嘅政黨,倘若勒龐無法係首輪投票中取得最高得票的話,咁樣勒龐係聲勢上遭遇挫敗。

另外,香港屬於國民議會第十一個海外席位(亞洲、露西亞及大洋洲),但考慮到幅員廣闊而上屆總選民人數先得十二萬人左右。不論過去五年在港嘅法國人口係倍增還是四倍增,香港都將會係呢一席國民議會嘅主要戰場。

 

法國國民議會海外僑選第11選區範圍(來源:維基百科)

 

海外法人不再富貴 打本地約工都要供強積金

但政黨有動機搶飛,但唔見得在港法人要和應,根據海外法國人網報嘅記載,上次2012年大選,共和黨嘅前身「人民運動聯盟 UMP」都曾係香港舉行選舉活動,但未見在港法國人有今次咁積極。

當然前進運動嘅新模式,令不少法國人見到新希望,唔再係兩大黨同商界壟斷,小市民無聲出,正如我地上篇提到在港 Vincent 表示要捉緊表達意見嘅機會。對於 Vincent、Sandrine 同 Helene 而言,法國政府對佢地最唔公道嘅係一直當佢地係 Expat 海外特派,甚至有意無意暗示佢地逃稅。

 

(法國人甚至自己發起清潔香港海灘嘅行動,親近運動都有組團參與。)

 

Sandrine 表示現時法國人係海外,例如香港,同過往嘅「海外特派」好唔同。海外特派,基本上係維持係法國嘅勞工福利,例如工作時數、勞工保險、家庭福利等等,只是工作地點係香港而已。Helene 更表示這類係香港嘅工作愈來愈少,法國巴黎銀行 BNP 據講數年前仲有7個類似職位,到近年只有2個。Helene表示,隨著早前契丹經濟看漲,不少法國公司都將區域總部搬左去上海,係香港嘅「海外特派」職位愈來愈少。

但法國領事館俾我地嘅數字卻是不減反增,愈來愈多法國在港打工,上文提及Helene嘅估計就更令人驚訝。Sadrine 表示愈來愈多嘅法國人來港係打藍領工,甚至係餐廳嘅侍應工作,完全按照本地勞工法例,不再是待遇優渥嘅「海外特派」,而係本地合約嘅「經濟移民」。Sandrine 表示自己雖然係法律顧問,但自己卻係用香港勞工法例獲聘,要俾強積金。甚至佢笑言自己有如菲傭,都要定期寄錢返法國,養活在法國嘅子女。

香港愈來愈多「經濟移民」,本身同法國經濟差有很多關係,上文提到接近10年衰退。其中 Helene 係再次返來香港搵工,曾經係記者嘅佢,因為自己年老,想返法國搵食,但4年都無法搵到工,最後都要返香港教法文。

只不過,點解會係香港唔係其他地方?考慮近年歐洲經濟不濟、美國復甦不太久、即只剩低亞太地區。而亞太地區中能夠搵到一份合適嘅人工嘅地方,則只剩香港、星加坡、南韓、日本或者上海。只不過以人工而言,香港普遍優於南韓上海,而星加坡作為fine country對法國人而言興趣亦有限,在港法國人急增似乎係情理之中。

而香港嘅本地合約,明顯比法國嘅勞工待遇差,然而再面對政府指責,或者「罔顧事實」,自然令不少在港法國人,希望通過「前進運動」發聲,希望改善自己嘅待遇。來緊嘅在港法國人辯論,代表商界嘅共和黨同呢股新進力量會有意見甚麼雷同,又甚麼對立政見,龜雲膠磚訪組有時間嘎話,會再同大家跟進下。

 

龜雲膠磚訪組

喺香港,你身邊其實有好多國際新聞發生緊,抄報click farm唔做,唯有陸龜、Econ 記者、寰雨膠事錄、延文禮士待訪錄為你逐個捉,捉個訪。

(標題圖片:旺角康樂餐廳愈來愈多鬼佬聚集)

 

相關活動

EU+ Series: Europe – A Year of Fateful Elections?] Seminar #2 “French Presidential Elections: Towards a New Europe in Two Voting Rounds?”
Date: 06/04/2017
Time: 5:30 pm – 7:15 pm
Location: AAB303, Academic and Administration Building, Hong Kong Baptist University
Event Website: http://euap.hkbu.edu.hk/main/events/elections2017-french/