「新土地法」越搞越大——澳門政治你識條鐵咩!?

(photo via cc Flickr user Hiroki Yoshida)

 

最近澳門又為左條「新土地法」嘈嘈嘈。其實澳門人同香港人一拎樣,睇人仆街就最開心,所以見到海一居班炒家同商家佬,因為呢條法律搞到焦頭爛額損手離場,大家梗係拍爛晒手掌。但如果大家真係以為天降良法打救世人,就真係少年你太年輕了,完全忽視咗整件事背後嘅利益關係政治角力,甚至涉及今年立法會選舉,同埋2019 年特首選舉。

被譽為地少賭場多嘅澳門,一直係各利益派別爭權奪利嘅場所。喺澳門縱橫多年以何氏家族為首嘅舊發展商聯盟,有咁耐風流就終於要折墜:2013年天降一條「新土地法」,一次過郁晒佢地囤積多年嘅地,而家梗係呼天叫地叫苦連天。

有啲發展商要生要死,話發展唔到唔關佢地事,話係社會係政府嘅錯,「點解要充公我地」云云。即使知道責任未必在呢班發展商身上,例如有份官方報告話有成65幅發展唔到但「不能歸責」發展商嘅土地,但政府同部份議員繼續充耳不聞,對發展商修法訴求無動於衷。點解?喂啊哥,眼前係個勢力大洗牌大好機會喎,俾著我都食住花生睇好戲啦。

試想像下喺「新土地法」底下,啲地被充公之後就要公開招標,60幾幅值成2000幾億澳元既土地就咁重新分配,對於咁多年都拎唔到著數嘅邊緣商家佬嚟講,今舖簡直係「飛雲機會來了」,仲唔一口氣大手入貨,挑戰舊嘅果堆發展商聯盟喺澳門嘅控制權?一場房地產市場嘅腥風血雨,一場既得利益者寶座既明爭暗鬥,好快就開始喇!

議員唔出聲,除咗係因為勢力大洗牌,仲有就係-選舉近了!因「新土地法」而中咗大伏嘅海一居,夾埋有成三千戶,粗略估計有成萬個選民。喺現行嘅選舉制度下,上萬個苦主們夾夾埋埋,分分鐘換到一席。

咁就唔關得之工聯關翠杏同佢啲黨羽咁鬼落力,希望政府特事特辦淨係「關照」海一居苦主。大佬,成萬飛,乜嘢公義、乜嘢「新土地法」有重大漏洞、乜嘢有機會殺錯良民,who cares?最緊要係剩低日子零動作零失誤,議席安全上疊,vote is king!苦主們快啲多謝關姐,關姐好嘢啦。

企硬唔修例嘅立法會主席賀一誠老老實實忠忠直直?佢同香港就快收皮嘅「689,好特首」梁振英一樣,都話過自己唔會選特首。但政客講嘢你信一成,雙目都會失明。誠哥舞劍,意在特首,「新土地法」幫到自己友搶地上位之餘,又幫自己儲到大量政治同土地資本,2019年特首選舉一登大位就可以大展拳腳,建立賀氏王國,諗起真係「和味過和味龍」啊,咁大舊肥豬肉喺面前仲點會同你講修例先?

澳門朋友,真係覺得「新土地法」唔關你事?真係要小心睇路啊。