飯民關鍵一票再次失蹤:沙中線追加撥款終極表決,飯民主派10人缺席反勝為敗,議案以26:19被強行通過

 

財委會沙中線追加 8.47億撥款,蘋果立場852共媒01呢啲飯民大台媒體全部都只會報廖長江投錯票,原來今次表決多達10個非建制派議員缺席投票,令表決結果反勝為敗

 

 

究竟今次沙中線追加8億撥款有幾重要?政府為咗要盡快通過,連立法會大會都要先響周四提早休會,破壞哂先例讓路比呢個議案續審先。然後飯民同樣覺得呢個追加撥款議案好有問題架喎,所以響審議過程中不停追問岩土勘探係咪涉及港鐵人為失誤,無理由出錯方係港鐵但要納稅人埋單;甚至乎梁國雄提出中止待續動議、建制派又將發言時間由5分鐘減到1分鐘,到最後表決全體非建制議員亦全投反對票,證明呢個議案係相關關鍵、亦的確好有問題。

但結果呢涂謹申李國麟毛孟靜梁繼昌郭家麒葉建源楊岳橋陳沛然陳淑莊羅冠聰全部缺席投票。知唔知今次呢個財委會表決係唔駛分組點票,只要呢10個缺席議員有8個投反對票,個議案就會以26票贊成27票反對比否決。

而最重要嘅地方大家要留意係,呢個係財委會議案,唔同之前果啲工務委員會議案被否決之後又可以響大會提一次,否決咗就係否決咗,就係非建制派嘅勝利。

知唔知如果今次成功否決撥款議案意義響邊?

第一,響梁振英落台前送大禮,打擊其管治聲望,亦為林鄭落一個下馬威;

第二,呢個係少數非建派成功阻截財委會撥款嘅勝利,日後政府必然會承受更大壓力,唔可以樣樣都夾硬過;撥款被阻截,就要重新拎過上立法會,官員真係要咨詢非建制議員,甚至作出妥協;

第三,令到建制派承受更大壓力,需要派更多人「看守議會」,唔可以再尻留留尸位素餐,增加其「議政成本」;

第四,比香港市民睇倒議會抗爭希望,立法會有心去突襲,真係會成功阻止政府唔可以為所欲為,選呢班議員入去真係起倒關鍵作用,唔係橡皮圖章;

但結果呢,呢個千載難逢嘅機會就由飯民大台自己一手一腳摧毀咗。然後花膠台城寨謎米D100(除咗快慢必節目),再一次扮睇唔倒,而最撚可惜嘅係,無論係呢班濕尻KOL、定係佢地班港豬聽眾,一律已覺得作為立法會議員,唔投票唔再係問題,就算有機會抗爭成功而佢地無做到,都唔需要作出任何追究,唔通呢啲死蛇爛鱔式議政,就係策略派嘅所謂策略?

可能仲有啲黃屍死忠仲力撐:「車,建制派一樣可以派番咁多人落去湊夠票強行通過。」對於呢啲濕尻,我有兩樣嘢要同佢地講:即係首先如果因為假設建制派永遠都係大多數就投唔投票都無所謂,咁你就連議員都唔好做,退位讓賢比啲有時間投票嘅人做議員。

其次,今次廖長江投錯票事件經已話比我地聽,呢個世界永遠係無絕對嘅,敵人都可以擺烏龍犯錯製造機會比你地,但大佬機會黎到,你都要有所準備先把握得倒架!?但呢班飯民就係覺得「還掂都輸梗架啦,投唔投票又有乜所謂」,一次又一次無盡議員嘅責任、一次又一次響關鍵時刻出賣香港人。

然後我再問一次大家,記唔記得當初楊岳橋點樣宣傳自己架?關鍵一席呀!!!究竟佢缺席咗幾多次關鍵投票?我可以話比大家聽,經已十隻手指都數唔哂。而最可悲嘅係,上次同楊岳橋一樣無投票嘅「新東智將」容海恩,今次都有出席投票呀!!!我再問一次,當建制派啲濕尻議員都盡責過你楊岳橋嘅時候,究竟選你做乜尻!?

最後我再一次同大家講,響今日,選飯民,同選建制派係無‧本‧質‧上‧嘅‧分‧別,一日唔趕走呢班垃圾置諸死地而後生,一日香港都唔會有前途。以後飯民建制對決,全面焦土就係出路。