身為管理層,真係想對所有同事講句:“Don’t Shit Where You Eat”

 

有d不吐不快

前排請左個女下屬,佢依家都仲未過probation。

是咁的,話說之前一個月公司Annual Dinner之後一個唱K party,佢飲到醉醉地之後挨埋黎,當時我即刻彈開。但呢位絕對係蒲界老手,即時駛出女女大絕扮暈扮嘔。屌~~我即刻叫其他女同事take care佢然後繼續猜枚唱k。

當時有個隔離部門年屆40既已婚中年同事「借個」膊頭畀佢,又陪佢入廁所嘔,我覺得唔妥就叫女同事一齊入埋個k房獨立廁所睇睇,擾攘左10幾分鐘條IT佬又耍開d女同事,兩個人單獨係殘廁10分鐘……到第二日有人話畀我聽佢地拖住手落樓,然後等條女既未婚夫接返屋企(貴圈真亂)。

事隔一個月,幾個同事撞到無數次佢地一齊返工放工……

偷食、一夜情、婚外情其實在我眼中唔係一d咩大不了既事情,我道德觀唔係咁高,但同一間公司搞d咁既野就觸及到我既「底線」。

係管理層面上面出現左一個咁嚴重既問題,我當然打去問我d師傅們,佢地既見解係「唔影響工作表現」就得,而大師傅補多一句「如果你地既價值觀唔一樣咪睇低佢一線囉」。