咩叫最好既地產廣告?

【東方日報】上車血淚:準新人動員兩家庭夾份畀首期 圓上車夢

 

不是什麼C Allstar,都不是找歐陽偉豪夾硬將「愛炫美」這個7名講成好名字。而是一個又一個港豬的眼神,一個又一個像毛記街訪的新聞片段?

當有天,有人問你,港豬的定義是什麼。就是一群,趕著上車,上到車,就心安理得的人。

隨緣有一個朋友,都好像他們一樣,兩個人,專業人士,加起來月入十萬,總是羨慕那些可以每個月廉航去日本食好西的人。他們的生活,就像這雙男女:兩家人月入7萬死慳死抵,幾年去一次旅行,一年看兩次電影,儲到一百萬首期加兩邊屋企人首期先上到車。

這是什麼生活?合理嗎?

沒有人在乎的。市場存在,就是合理。而做人,最重要的,不是指出問題的不合理之處,而是要贏。上了車,有了樓,有地方做愛,就是贏。你們這群廢青,天天說個個月去日本,將來我有安身之所,你沒有,就是你的問題了。

另一個朋友,在面書留言,就更絕:「即係咁,窮閪屌上車難唔係問題,屌無地方訓更加唔係問題。但係屌屌下屌埋一邊話點解我無呢個上車投資機會真係好撚柒。你睇下佢地笑得幾開心?永遠坤老人家錢係世界上最幸福的事。佢地個人生勝利組咁既笑容好有時代感,勁撚過黃之鋒,可以上《Times》,呢D先係香港人,呢D先係雨傘後三年,香港人既覺醒。你兩個老野,以為買了一層樓,就可以對阿女說:『拿阿女,我老左你仲欠我一個恩,要照顧我呀。』但我肯撚定,個老野一開始瀨屎屎,就一撚定會俾人送去老人院……so9sad。」

這就是香港,這才是覺醒。大家,還是看真香港是怎麼樣的吧?