《消失的檔案》啟示:六七暴徒就係今日嘅廢中廢老!

 

上星期睇完《消失的檔案》,真心要多謝羅恩惠導演同所有出力支持過呢段片嘅人,還原咗當年一部份真相,令大家可以知道六七暴動嘅前因後果,以及中間鮮為人知嘅過程。當製作團隊嘗試去香港檔案館去搵當年記錄時,只係發覺得番寥寥可數而且無關痛癢嘅文件,應該要有嘅記錄,例如係少年犯資料、傷亡人數、被捕名單、牽涉組識等全部都不翼而飛,懷疑有人唔想俾市民知道當年發生咗咩事。於是,導演就決定將調查角度拉闊,想更宏觀地重現真相。

六七暴動始於1967年4月人造花廠勞資糾紛事件,左派工會介入煽動工人係廠外寫大紙報同埋貼毛語錄,係都傾唔掂數,結果勞資雙方衝突而有人受傷。《大公報》社論開始將事件政治化,親中報刊更將事件解讀為係港英殖民政府迫害中國民族,號召香港市民上街對抗,打住「反英抗暴」旗號,當時嘅港澳工委(中聯辦)更加成立「港九各界同胞反對港英迫害鬥爭委員會」(鬥委會),號召左派報館、銀行、國貨公司,甚至係學校每日去示威同集會,之後更加製造同放炸彈,轟動一時嘅案件就係北角清華街炸彈爆炸殺死咗2個小朋友及商店廣播員林彬被殺。整個暴動,都係周恩來同相關共產黨員係背後策劃!

當時鬥委會無所不用其極咁煽動民眾同洗學生腦,帶起文革式批鬥,好多造炸彈同放炸陣嘅人都係學生同左派學校老師,計計條數,呢班人就係今時今日開口埋口話自己「食鹽多過你食米」嘅廢中廢老,民建聯議員葉國謙就係當時鬥委會其中一位成員,曾鈺成就係香島中學其中一班嘅班主任,當年嘅暴徒今日就係香港嘅當權者,又有幾多香港人會知道同關心呢?

當時共產黨為咗持續抗爭,要求左派機構員工罷工,全力示威同埋造炸彈,佢哋會每個月畀錢呢班所謂愛國份子。所以大家係呢幾年,由雨傘運動一直衍生至今嘅抗爭,都會聽到一班港共議員以及社會上嘅廢中廢老,都會話年青人上街都係收咗錢,佢哋自以為是到一個點,就係當年佢哋點做,今時今日都係點做。可惜廢中廢老唔明白,年輕一代眼中唔係好似佢哋咁,窮得只有錢。

最近聲稱自己做律師嘅何君堯,係集會上就話要殺豬殺狗;而六七暴動時都會稱呼幫助港英政府嘅人係白皮豬同黃皮狗,更有口號話:「炸豬炸狗真英雄」。推算何君堯背景及佢嘅說話,我地可以明白佢仲係有當年文革式批鬥思維及行為,隨便扣人帽子,安插罪名,將反對聲音都統一講成係港獨,然後就可以盡情打壓。係社會入面其實仲有好多帶有呢種思維嘅人,六七暴動會唔會有機會歷史重演呢?我覺得絕對唔可以忽視!

呢套記錄片令越嚟越多人知道原來香港係無檔案法,咩係檔案法呢? 以英國為例,就係立法規定官員處理事件同開會都須作文字記錄,完成後就要將記錄完整送上檔案局,然後等局長決定係咪要將相關記錄保存,到特定年期後就可以公開。而香港係未有檔案法,即係話政府官員係唔需要保存同公開任何佢哋處理過嘅文件,代表政府可以隱瞞任何佢地唔想市民知道嘅事,正如「橫洲摸底」同「鉛水事件」等,政府竟然話無記錄,絕對係荒謬到一個點,但市民想追究同問責都無從入手。

或者大家會以為1967年距離2017年好遠,當年嘅影響一早煙消雲散,但係事實恐怕唔係咁簡單,暗湧只會越嚟越大,大家都唔應該掉以輕心!