林鄭身邊紅人搞嘅接地氣研究,原來是咁樣…

 

唔知大家仲記唔唔得習總黎香港個陣,有個小妹妹係咁見報,唔講仲以為佢來頭拍得住習近平。

即係呢個:

 

無錯啦就係佢,做過港大國事主席,又幫過林鄭助選,依家仲要見埋習大大,真係前途無可限量~對比起其他幫林鄭助選既後生,Sharon真係動作多多,選完舉之後仲同埋其他林鄭身邊既紅人搞智庫,小小年紀為左上位果然不遺餘力~

 

 

呢個智庫來頭唔細,除左Sharon之外,仲有教聯會副會長林樂、新思維黃俊瑯,而牽頭個位召集人呢,就係大明鼎鼎既前發展局政治助理何建宗。何建宗出名既原因就犀利啦,事關上屆政府係選賢任能方面有幾出息相信大家有目共睹,而發展局更加係重災區,先有局長麥齊光做左12日就因為涉嫌貪污而落台(後來上訴得直),而後面就有陳茂波同埋何建宗兩個各自持有同政府發展計劃相關既土地權益而不作申報。同樣涉及誠信問題,最後何建宗鞠躬辭職,成為上屆政府第一個因為個人過失而向公眾道歉既問責官員,而佢老細波叔呢,後來仲升埋職做埋財政司。

特首選舉完左之後,坊間有傳何建宗會重返問責團隊,不過唔知係咪因為曾經犯下既誠信錯誤,最後都未見佢出現係官員名單入面,而何原職既發展局政治助理,繼續由馮英倫做返。雖然無得入閣,但係何建宗照樣重出江湖,仲攬埋其他親新政府既人士一齊搞智庫tim。

 

事隔多月,何先生同佢既智庫終於有D搞作,原來何生之前話做d「接地氣」既研究,就係研究香港學生係中國讀書有幾慘既現象。

 

 

 

老老實實,個研究結論有幾戇居就不再話下,缺少內地人脈關係呢個都講得出真係人唔笑狗都吠,喂阿哥,你好人好者係香港考完DSE畢業,就算係香港升唔到大學架話,屋企有錢有人脈既都扔左你出英國美國讀書啦,真係係中國有人事關係個班,一早送晒仔女出外渡金渡銀啦,會唔會扔你返中國讀書咁戇恰恰阿喂。

仲有一樣好重要既事,何生份研究報告有無釐定清楚咩叫「在內地香港學生」?唔係有香港身份證就叫香港人架嘛,十幾年前雙非大舉侵入本地醫院,所有係香港出世既BB都叫「香港人」,但係呢班「香港人」大部份一出世之後就返晒父母原居地居住,甚至連書都係中國讀,咁又叫做「在內地香港學生」?唔怪得大把拎住外國護照既黃種人都話自己係中國人。到底Sample size入面有幾多係土生土長既香港學生,呢個真係何生先知。

連普通大學生都知道,做學術研究係要有academic integrity,數字同現象,唔係你話係就係,不過可能何生對誠信既理解同一般公眾唔同,普通學術研究原則可能唔岩佢地智庫掛。

另外,其實教育局都有公佈過話係中國讀書既香港學生其實先得個一萬幾千人架咋,如果真係林鄭身邊紅人又想幫下政府施政架話,就諗下點樣幫係本地讀書既真。香港學生啦,咩叫「接地氣」其實同誠信一樣,大家有眼睇的~