禁電子煙?我睇如果有尼古丁吸入器政府禁唔禁?

香港係一個好奇怪嘅地方,有班禁煙塔利班,一直唔俾電子煙或iQos之類煙草加熱產品入嚟。我個人未正式住喺歐洲,都未對呢個膠政府嘅偽善主張感到反感,只不過,我喺歐洲見到兩樣嘢後,我堅覺得呢個政府應該執咗佢。

電子煙 危害健康?政府只care稅收

先講張圖果樣嘢

香港無呢樣嘢賣,佢係力抗燃喺歐洲賣嘅產品,inhaler,即係吸入器,佢聲稱係解決煙民嘅手感問題,佢係用吸煙嘅方法吸入純尼古丁,只不過,唔駛點煙咁解啫,點解歐洲呢樣嘢賣得,因為歐洲可以賣電子煙以及iQos嘅煙草加熱產品,政府俾佢當藥賣都唔會被人告,雖然喺價錢上,inhaler係貴過煙草唔少,雖然已經無咗政府徵收嘅關稅。

但有樣嘢仲犀利,叫力抗燃噴霧,聲稱噴咗入口度,六十秒內解決煙癮問題。如果政府俾賣呢樣嘢,唔俾 電子煙 或煙草加熱產品賣,政府仲唔被人JR到上天花板,果陣係藥廠同煙草商都唔放過政府,都可堪稱為史上難得一見嘅奇景。依家大家明點解,香港咁少煙草替代產品賣,根本成班禁煙塔利班,只不過想幫政府保住完全唔合理嘅稅收安排,對於可唔可以真係達致禁煙嘅效果,呢個政府根本係唔理嘅。如果政府真係care禁煙,一早有成堆呢啲產品出現,屆時我相信,堅係得自由行班中國遊客至會攞住枝要用明火點燃嘅香煙周圍走。你估煙民,又真係好鍾意二手煙陣味,以及二手煙對旁人以至自己間屋帶嚟嘅不良影響嘅咩。

所以我喺歐洲住咗大半年,我更加認為香港政府嘅電子煙以及iQOs政策,根本係虛偽到無朋友,如果政府係有心鼓勵市民戒甩吸煙呢個壞習慣,應該係八仙過海,各展神通,由藥廠嘅尼古丁替代產品,到電子煙到iQoS呢類加熱產品都放綠燈,而唔係一味只識得加煙稅,結果煙稅只不過係益咗班私煙佬,一如當年美國禁酒,結果益咗係班黑手黨,美國人當年嘅作為,變成咗歷史上嘅一大笑話。其實明明有大把手段可以用,但香港政府都要揀個最差嘅,除咗政府有人自私自利外,我真係諗唔到第二個理由去justify政府依家嘅做法。