數據上碌碌無為,但唔代表整體上一無事處

有啲球員喺數據上,可能係碌碌無為;但唔代表整體上,佢就一無事處。

好似法國基奧特,雖然佢今屆踢咁多場都食白果,人人都笑佢冇腳好波,但又有幾多人留意到佢喺法國戰術嘅重要?無論係停波、二傳、拉直、走位定做支點,佢樣樣都做得出色,唔係佢喺前面做牽引,身後同兩旁嘅基沙文、丹比利或者麥巴比根本冇咁多空位突破。

係,佢真係入唔到波,但法國每場都關佢事,分組賽第一場靠佢回傳畀普巴射門破網、第二場係佢嘅射門令麥巴比執雞、對阿根廷做二傳再畀麥巴比破門、尋晚對比利時贏嗰個角球,正正就係基奧特搏返嚟!

作為前鋒,佢唔介意由最前走到返最後幫手防守;
作為前鋒,佢唔介意做球隊綠葉幫後輩頂波開路;
作為前鋒,佢唔介意畀人恥笑佢冇入波,
因為佢知道自己可以點樣幫到球隊。

「我需要為隊友、為球隊而戰,我在場上的角色,就是為隊友製造空位和機會,讓他們得分。」

又好似英格蘭嘅史達寧,人人都因為佢浪費機會而問候佢老母,叫佢「躝啦唔好阻住地球轉」,甚至人生攻擊話佢跑姿係死乸型,但其實又有幾多人知佢嘅無球跑動、個人突破、走位配合、拉邊插前、竄擾對方後衛嘅能力,對英格蘭有好大幫助,甚至係現時英格蘭冇乜邊個做得出色嘅事?上場佢後場接應長傳破單刀嗰下入攝真係走得好靚,但最後人人都只係留意到「唔入」呢個結果。

你可能會話,前鋒唔入波有咩用?球員嘅作用從來唔止係咁單一,最起碼球員要知道自己有咩能力、點樣為球隊付出。係咪因為佢着10號,就一定要做印象中派牌嘅發電機角色?前英格蘭前鋒高治講過一句:「純粹以入球數字以及單刀失機去否定球員的貢獻是不公平。」

從來唔係話要用其他事嚟遮蓋本身嘅不足或缺點,Finishing差係事實,呢點係一定要改善,唔可以次次隻字不提,只係想問一句,係咪每次都要用入波角度嚟評定功過呢?

足球說故事 Facebook Page