【首爾】巷弄中的滋補美食。土俗村蔘雞湯。토속촌삼계탕

韓國最有名的是什麼?不要跟我說是韓劇或一大堆我聽不懂的韓星名字,個人對於韓國的興趣並不是來自近幾年爆發的「韓流」,我就單純地喜歡韓國料理而已。因此對於我來說,韓國最有名的食物除了有泡菜,還有對養生特別有效的人蔘,首爾之行絕對不能少了它!

這次去的토속촌삼계탕土俗村蔘雞湯是當地非常有名的店家,無論是首爾的平民百姓,或是身份顯赫的達官貴人,大家都喜歡來토속촌삼계탕喝蔘雞湯進補。話說回來,一般人都認為進補是冬天才需要的事,但在韓國人眼中卻剛好相反,他們覺得要先在夏天養好身子,將補品都吃到身體儲存起來,冬天的時候就不會怕冷,所以韓國的蔘雞湯店在夏天都會有很多人在排隊,大家想避開排隊時間就要早點過來了。

搭乘地鐵到景福宮站2號出口,直走100米就會看到GS25便利商店,這個時候左轉就會看到토속촌삼계탕的招牌。

傳統的韓屋氛圍,溫暖的木系裝潢和寧靜的中庭空間。

在大廳看到三根巨型人蔘,應該是價值連城的寶物啦。

進店後就跟著店員走,我們這次被帶到小包廂用餐。

雖然餐牌上的選擇蠻多,但既然自己是衝著蔘雞湯而來,那就不用想太多了,一份蔘雞湯就好。2014年1月的蔘雞湯價格是韓幣$15000,聽說價格會每年加一次。

壁紙是韓文,沒看懂。

桌上有一罐泡菜和一罐醃蘿蔔,醃得入味又不死鹹,好吃!

蔘雞湯上桌了!光是看到乳白色的湯頭就已經讓人口水忍不住滴滴滴,一看就知道是經過長時間熬煮;靠近聞一下,雞湯的香味撲鼻而來!

每人會有一杯蔘酒,一杯讓媽媽喝,她說酒有一點嗆,但可以感受到人蔘味在嘴巴停留很久;另一杯倒入雞湯,整鍋的人蔘味馬上提升。

토속촌삼계탕的雞湯據說是採用49天大的雞來燉煮,除了會讓雞湯更鮮甜,雞肉本身也會比較嫩滑。

由於經過長時間燉煮,雞肉可以很容易分開,口感是嫩嫩軟軟的;中間部份是寶藏區,有糯米、大蒜、銀杏、栗子、紅棗,還有四年生的人蔘,基本整隻雞的內腔配料都是精華!

找到超大的四年生人蔘了!

有多大?哈哈,比我的食指還要大根呢!

店內的座位有分兩種,如果店內客人不多的話,通常店員都會安排旅客坐椅子,要是大家被帶到盤腿而坐的那種,可以試著跟店員說,應該是可以讓大家換的。

土俗村蔘雞湯。토속촌삼계탕

地址:서울시종로구체부동85-1
電話:+82 2-737-7444

我的Facebook:
http://www.facebook.com/travelwithstella

申請德國工作假期及讀書簽證攻略

NEUER

(唔好問小編點解配呢張圖,係作者要求架LOL,我懷疑佢好中意新哥~)

 

去德國讀書也好,Working Holiday也好,都係要申請Visa(編按:普通旅遊則可免簽證在180日內逗留90日)。咁香港人申請Visa大致分為兩大類,一係學生簽證,二係Working Holiday簽證。去德國之前,要知道自己需要咩簽證:

 

1) 學生簽證簡介

去德國嘅學生簽證有分咗三款,第一款係Study Applicant’s Visa(學位申請人簽證),係比嗰D想去嗰邊讀大學但係未收到入學通知嘅人,通常會同Student Visa一齊申請;第二款就係Student Visa(學生簽證),係比有意去嗰邊讀大學而又有正式入學通知書嘅人;第三款係Language Course Visa(語言班簽證),係比只係想去德國進修德文嘅人申請。如果你想一讀完個語言班就喺嗰邊讀大學,你係需要同時申請埋Study Applicant Visa/Student Visa,否則你係需要喺語言班完咗之後返香港再申請過簽證。而我上年去嘅時候因為未搞報大學嘅手續,所以只係申請咗語言班簽證,之後到後尾有大學收咗我,我再去德國駐港總領事館搞簽證。

喺三款Visa入面,語言班簽證會係最麻煩同等得最耐,要等大約六至八星期,而普通學生簽證就四至六星期,所以其實都係要預早去搞簽證。

 

2) Working Holiday (WH)簽證簡介

十八至三十歲,持有BNO/特區護照嘅香港人可以申請為期一年嘅打工假期,去打每份唔多於三個月嘅短工賺旅費。由今年七月一號開始,香港有三百個WH嘅配額比人申請。

咁搞學生簽證也好,Working Visa 也好,準備充足係必需嘅。首先講下要帶嘅文件,雖然清單喺德國領事館個網都有,不過申請過Visa嘅都知道,其實領事館有D隱藏要求嘅 (下文已Highlight嘅部份)

帶唔齊嘢佢地塊面黑過emoji隻blackmoon,同埋更重要係唔會幫你process個申請。

 

1. 兩張填好咗嘅表格(表格可以喺領事館度拎同填)
-表格係德文,不過有英文對照所以唔洗驚
-表格右上角有藍色嘅欄目,記得寫自己嘅中文名同職業
-地址一行未知住邊嘅可以寫住Hostel位置,又或者係收你嘅學校名
-表格最後記得寫返自己聯絡電話

2. 三張證件相(兩張係用嚟癡喺表格度,一張係就咁比領事館職員)

3. 你嘅護照,不論係BNO定係特區護照,都係要有六個月有效期

4. 大學入學信/語言學校取錄通知書

5. 學歷證明:HKDSE/HKALE/HKCEE/大學畢業證書,總之係證明你有足夠嘅學歷去讀書

6. 德語證書:如果你係去嗰邊用德文讀degree,又或者係讀語言班,你都需要一張證明你語言能力嘅證書

7. 財力證明:Bank statement, 銀行儲摺亦都可以,只要Show到你喺德國期間有每個月659歐洗就可以。如果係屋企人財力上支援你去德國嘅,你就要帶埋佢本人上領事館辦手續,簽一份財力擔保書。 如果好似我為例,我阿媽比錢我過去,我就要帶埋佢上去之餘,仲要比埋出生紙佢睇,證明我地嘅關係。

8. Employer’s leave letter

9. 保險:因為你去到嗰邊先會買保險嘅關係,所以申請Visa嘅時候只需要Show一張One way 嘅旅遊保險比佢睇就無問題。

10. 無犯罪通知書:如果你係有意留喺德國超過十二個月,你就需要向警方申請。不過呢份文件聽職員講係之後交嘅,唔需要喺申請開初就交。

 

Working Holiday 嘅文件要求大致上同學生簽證差唔多,唔同嘅係你要出示埋回程機票嘅itinerary,到埗頭一個星期嘅酒店itinerary,同埋顯示到你銀行至少有二千歐嘅銀行儲摺。

 

記得一定要帶文件正本,影印一式兩份(上述講嘅出世紙都要),唔係英文或者德文嘅文件要翻譯成上述語言,同埋要帶等值60歐嘅現金港紙上去做簽證費,大約預650蚊港紙無走雞。如果你帶唔齊嘢,影唔齊印,一定比人黑面~夠膽寫包單,因為申請兩次簽證,一次語言班簽證,一次學生簽證,第一次搞簽證上咗去三次先正式遞到簽證申請,仲要因為填漏比人黑面 lol

 

black moon 黑面

 

搞掂哂所有文件,下一步就係要上領事館。領事館喺金鍾統一中心二十一樓,港鐵站D出口。佢只係開08:30-11:30,(辦公時間好似德國啲政府部門咁短,當地嘅每一間「民政局」(Bürgeramt)每一日都開唔同時間,領事館開放時間算好易記lol) 所以一定要晨咁早走上去。搭電梯,一上到去轉右你會見到有個保安喺門口,佢會叫你擺低所有嘢,包括電話手袋喺指定嘅儲物櫃,你只可以拎住條儲物櫃鎖匙,文件同銀包入去,之後過金屬探測器檢查無問題就入得搞簽證,擺低文件,比錢就走得(如果咁順利的話),返屋企等電話。如果唔記得影印,領事館樓下個商場都會有得影~不過一上一落哂時間之餘其實都係會比人無限黑面,所以都係執齊嘢先好上去。

之後就係無限嘅等待,打電話或者親身上去問都唔會知幾時有簽證,因為佢地總係會話佢地都唔知,要德國當局先會知。(唔好唔記得德國係傳波最叻嘅世界盃冠軍lol)不過網頁寫要幾耐通常都係幾耐,唔會早但都唔會遲。

 

希望大家去德國嘅第一關都過得順順利利 :D

 

丹麥男要「搭的去羅馬」嚇親司機

大神殿 Odense – 當地一名男子的請求嚇親了所有人,就是要搭的士直落義大利首都羅馬,去看看自己夢寐以求的教堂。初時司機以為講笑,欲車他前往丹京商港機場,但發現他原來是認真。 最後這名司機唯有頂硬上,但更有趣的是他的顧客竟然不定一個價斷尾,全程以丹麥的錶價收費,最後用了3日,終於到了羅馬,沿路的士司機更要聯絡各地的士台,收取建議。 最後整程車收費接近3萬冠娜,約合4萬多港幣,然而連續既時候,司機在羅馬食了個三文治,睡了一覺再回國,然而他立刻休業了好幾天,畢竟他已經賺了他平常一個月的人工。 丹麥都市快報

收藏優質的部落格文章